zadanie z matmy na ułamkach
dada: Kurtka kosztowała 230zł. Cenę obniżono o
425 jej wartości. Jaka jest cena kurtki po
obniżce?
Proszę pomóżcie


ro zadanie na jutro

30 wrz 16:54
em: jak obliczysz 425 wartości kurtki, która kosztuje 230zł?
30 wrz 17:33
Jan: 100%=230 zł
1%=9,20gr
230−9,20=220,80gr
kurtka kosztuje220,80gr
30 wrz 18:01
Eta:
Jan .......
to nie jest prawdą jeżeli 100% = 230 zł to 1% = 2,30 zł
zad. należy rozwiązać np .tak:
popatrzcie:
| | 920 | |
230 *425= |
| = 36, 80 zł −−− to wartość obniżki
|
| | 25 | |
teraz to już banał:
230zł − 36,20 zł = ........ dokończ
lub tak: ( zamieniajac obniżkę
425 na procentową obniżkę
425 = 16% = 0,16 100% − 16% = 1 − 0,16 = 0,84
więc
230 zł *0,84= ............ wynik taki sam jak poprzednio
30 wrz 18:13
dada: dzięki
30 wrz 18:57
Jan: 25 z 25=230 230:25=9,20
1 z 25=9,20
230−9,20=220,80
30 wrz 19:14