Proszę o pomoc :)
dominika: Oblicz.Odpowiedz podaj w notaji wykładniczej i w postaci dziesietnej.
a)(3,4*107)*(4*10−5)
b)1.4*103)*(8*102)
c)(4.8*10−1)*(1,6*10−3)
d)(7.2*10−3)*(1,2*10−2)
1 paź 16:49
Mila:
a)
=(3,4*4)*(107*10−5)=13,6*102=1,36*10*102=1,36*103
resztę spróbuj sama.
1 paź 16:53
dominika: 11,2*105= 1,12*106
7,68*10−4
8,64*10−5
dobrze ?
1 paź 16:59
Mila:
Dobrze.
Zostało podać w postaci dziesiętnej
a)1,36*10
3=1,36*1000=1360
| | 7,68 | |
c) 7,68*10−4= |
| =0,000768 |
| | 10000 | |
1 paź 17:04
dominika: a wksiazce ma podane ze wynik wychodzi w b 1,12 * 106
c) 3*102
d)6*10−1
1 paź 17:08
Mila:
To sprawdź, czy dobrze treść zadań zapisałaś. Może tam jest dzielenie?
1 paź 17:14
dominika: dobra jest tres zadania
1 paź 17:19
Mila:
| | 4,8*10−1 | |
c)(4,8*10−1):(1,6*10−3)= |
| =(4,8:1,6)*10−1+3=3*102 |
| | 1,6*10−3 | |
| | (7,2*10−3) | |
d)(7,2*10−3):(1,2*10−2)= |
| =(7,2:1,2)*10−3+2=6*10−1 |
| | 1,2*10−2) | |
1 paź 19:36