proszę o rozwiązanie tego równania-podanie jego pierwiastków.
Andrzej: Rozwiąż równanie kwadratowe:(10x+y)(10y+x)=4032
1 paź 16:36
Mila:
(10x+y)(10y+x)=4032
100xy+10x2+10y2+xy=4032
10x2+101xy+10y2=4032
Hiperbola, równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Może chodzi o całkowite pierwiastki? Czy to cała treść?
Wygląda na iloczyn liczby dwucyfrowej i liczby z przestawionymi cyframi.
1 paź 16:47
pigor: ..., np. tak : no cóż, najlepiej ...

"trafić", że 84*48= 4032,
wtedy
(10x+y)(10y+x)= 4032 ⇔ (10x+y)(10y+x)= 84*48 ⇔
⇔ (10x+y= 84 i 10y+x= 48) lub (10x+y= 48 i 10y+x= 84) ⇔
⇔ dalej rozwiąż sobie te dwa układy równań liniowych . ...
1 paź 16:55
pigor: ...,

oczywiście (x,y)=(4,8) lub (x,y) = (8,4) − szukane 2 rozwiązania (pary liczb)
1 paź 16:59
pigor: ..., o

wcale nie tak moje oczywiście (powyżej), bo jeszcze coś
Mila ładnie pokazała, że... hiperbola (symetria środkowa) i ...:

więc "zapomniałem" jeszcze dwóch rozwiązań:(x,y)=(−8,−4) lub (x,y)= (−4,−8) .
1 paź 17:20