wykazywanie
chomik: Witam, mam pewien problem.
Wykaż, że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych, niepodzielnych przez 3, jest
podzielna przez 3
Wytłumaczy mi ktoś jak się zabierać za takie zadania ? Z tego co wiem ma być 3n+1 oraz 3n+2
Tyle tylko że w książce wychodzi wynik −3(3n+1) a mi wyszło −3(2n+1)
To jakaś różnica czy błąd?
1 paź 16:10
Mila: Masz dobrze.
1 paź 16:27
chomik: to w ksiazce jest blad?
1 paź 16:28
Mila:
Jaka to książka?
Ja odjęłabym tak:
a=3n+1
b=3n+2
b2−a2=(3n+2)2−(3n+1)2=9n2+12n+4−9n2−6n−1=6n+3=3*(2n+1), gdzie (2n+1)∊C
1 paź 16:39
pigor: ... tak u "nich" jest błądzik, w nawiasie powinna być 2 tak jak u ciebie.
1 paź 16:40
chomik: "matura z matematyki od roku 2010" Taka zielona , zbior zadan
1 paź 16:41