Funkcje
Ola: Dana jest funkcja f(x)=x2 + bx + (a−1) określona w zbiorze liczb rzeczywistych
a)dla a=1 i b=0 rozwiąż graficznie nierówność f(x)≥−x+2
b)wykaż na podstawie definicji że jeśli b=6 i a ∊R to funkcja f jest malejąca w przedziale
(−∞;−3)
1 paź 16:10
Basia:
ad.a
podstawiasz za a i b i masz
f(x) = x2 + 0*x + (1−1) = x2
i rozwiązujesz nierówność
x2 ≥ −x+2
x2 + x − 2 ≥ 0
Δ, pierwiastki, szkic paraboli; odczytanie zbioru rozwiązań
ad.b
b = 6
f(x) = x2+6x+a
x1 < x2 < −3
f(x1)−f(x2) = x12+6x1+a − x22−6x2 − a =
x12−x22 + 6x1−6x2 =
(x1−x2)(x1+x2) + 6(x1−x2) =
(x1−x2)(x1+x2+6)
x1<x2 ⇒ x1−x2<0
x1< −3
x2<−3
x1+x2 < −6
x1+x2+6 < 0
(−)*(−) = (+)
f(x1)−f(x2)>0
f(x1) > f(x2)
czyli funkcja jest malejąca
można szybciej zapisując wzór funkcji w postaci kanonicznej
f(x) = (x+3)2+(a−9)
wsp.przy x2 = 1>0
p = −3
czyli w przedziale (−∞;−3) funkcja jest malejąca
no ale miało być "na podstawie definicji"
1 paź 17:03
ola: Pani Basiu,proszę bardzo o pomoc,wydaje mi się,że ominęła pani w drugiej linijce przykładu b
(a−1). Czy mogłaby pani to poprawić?
2 paź 23:17