Funkcja liniowa.
Julia: Funkcja liniowa f(x) = 3ax − b jest malejąca, żaś funkcja liniowa g(x) = bx − 3a jest rosnąca.
Wykres funkcji f oraz wykres funkcji g przecinają oś OX w tym samym punkcie A.
a) oblicz odciętą punktu A
b) wyznacz wzór funkcji f oraz wzór funkcji g, wiedząc, że wykres funkcji f jest prostopadły do
wykresu funkcji g.
1 paź 14:48
wredulus_pospolitus:
skoro f(x) malejąca to a<0
skoro g(x) rosnąca to b>0
1 paź 14:50
wredulus_pospolitus:
3ax−b = bx−3a wyznacz 'x'
1 paź 14:51
Julia: a nie przypadkiem 3a<0

? tyle to ja też ogarniam
1 paź 14:52
wredulus_pospolitus:
3a<0 => a<0

(ponieważ 3>0

)
1 paź 14:53
Julia: aaaaaa czyli A = (x,0) = (1,0)


i wtedy już mogę wzory wyznaczyć.... naprawdę takie durne
zadanie a ja nie ogarnęłam xD
1 paź 15:01
wredulus_pospolitus:
raczej (−1,0)
1 paź 15:05
Julia: a no fakt

dzięki wielkie
1 paź 15:18
pigor: ..., np. tak : z warunków zadania :
f(x)=3ax−b i a<0, g(x)= bx−3a i b>0 i
A=(x,0)= ? − punkt wspólny f i g ,
czyli
f(x)=g(x)=0 , gdzie
f(x)=g(x) ⇔ 3ax−b= bx−3a ⇔ 3ax−bx +3a−b= 0 ⇔
⇔ x (3a−b)+1(3a−b)= 0 ⇔ (3a+b) (x+1)= 0 ⇔ 3a+b=0 lub x+1=0 ⇔
⇔ (*)
3a= −b lub x= −1 ⇒
A=(−1,0) ∊ OX, stąd
a)
x= −1 − szukana
odcięta punktu A (miejsce zerowe funkcji f , g),
b) z (*)
f(x)= −bx−b lub
g(x)= bx+b , a proste f ⊥ g ⇔ −b*b= −1 ⇔
⇔ b
2=1, gdzie b >0 z założenia ⇒
b=1 , zatem
f(x)= −x−1, oraz
g(x)=x+1 − szukane wzory funkcji f , g. ...
1 paź 15:40