Pole całkowite i objętość stożka
Acer:

Oblicz pole całkowite i objętość stożka, w którym tworząca o długości 8 jest nachylona do
podstawy pod katem 30 stopni...
P
p=πr
2
P
b=πrl
P
c=P
p+P
b=πr
2+πrl
H=4cm
r=4
√3
P
c=πr
2+πrl=
π*(4
√3)
2+π4
√3*8=
π*48+π*32
√3=
48π+32
√3π=
80
√3
P
c=80
√3
64πcm
3
V=64πcm
3
Czy dobrze?
1 paź 14:47
wredulus_pospolitus:
48π+32√3π = 80√3 <−−−− nie bardzo rozumiem w jaki sposób to zostało zrobione ... to jest
bzduuura
ale cała reszta dobrze
1 paź 14:49
Acer: Oj tam oj tam

Czyli ma zostać 48π+32
√3cm
2
1 paź 14:51
wredulus_pospolitus:
zgubione π w drugiej części
1 paź 14:52
Acer: 48π+32√3πcm2
1 paź 14:53
wredulus_pospolitus:
ooo ... i teraz jest dobrze
1 paź 14:53
Acer: Czyli jest już jakiś postęp w samodzielnym rozwiązywaniu zadań

Dzięki
1 paź 14:54