matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
g:
oblicz sume 12% liczby 50 i 15% liczby 100
1 paź 14:42
wredulus_pospolitus:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1639.html
1 paź 14:45
pigor:
..., nie lubię ułamków, więc np. tak ;
suma 12% liczby 50 i 15% liczby 100 =
12%*50+15%*100 = = 100 (6%+15%) = 100*21%=
21
; lub inaczej 12%*50+15%*100 = 600%+1500%= 2100% =
21
. ...
1 paź 14:52
Mila:
12
15
*50+
*100=6+15=21
100
100
1 paź 16:32