uklad cramera
Łukasz: Witam
Mam do rozwiazania i omowienia uklad Cramera ale zapomniałem jak to sie robi, bylo cos o
liczeniu wyznacznika...
x+y+2z = 4
2x−3y−z = 3
4x−y+3z = 1
x−4y−3z = −1
Jezeli chcialbym to obliczyc to musze wyliczyc wyznacznik ale wychodzi on stopnia 4, czyli
musze wyzerowac najpierw wiersz lub kolumne i dopiero liczyc glowny stopnia 3 czy jak to bylo
vo nie pamietam zabardzo.
Pozdrawaim
1 paź 12:12
matyk: można wyznacznik liczyć z rozwinięcia Laplace'a względem danego wiersza lub danej kolumny.
1 paź 12:38
Łukasz: a moglbys kolego to troche bardziej rozjasnic co i jak?
1 paź 12:40
1 paź 12:43
Łukasz: a na podstawie tego przykladu to jak najlepiej bedzie to zrobic
1 paź 12:48
matyk: poza tym ten układ liczy się bez wykorzystywania zaawansowanych metod. Wystarczy podstawianie.

Po za tym układ cramera musi mieć 4 niewiadome i 4 równania. Tutaj mamy tylko 3 niewiadome. Nie
możemy stosować twierdzenia Cramera
1 paź 12:49
Łukasz: taki przyklad dostalem na poprawce...
1 paź 12:52