Proszę o sprawdzenie
Acer:

Witam!
Oblicz objętość i pole całkowite graniastosłupa prawidłowego czworokatnego, w którym przekatna
ma długość 9, a wysokość 5.
Znalazłem na forum podobne zadanie i spróbowałem je rozwiązać ale coś mi chyba nie wychodzi?
a
2+5
2=9
2
a
2+25=81
a
2=81−25
a
2=56/
√
a=
√56=2
√14
Podstawa to kwadrat dlatego skorzystałem w twierdzenia Pitagorasa.
P
c=2P
p+4P
s
P
c=2a
2+4aH
P
c=2*(2
√14)
2+4*2
√14*5
P
c=2*56+4*2
√14*5
P
c=112+40
√2
P
c=152
√40
V=P
p*H
V=a
2*H
V=56*5
V=280
Mogłem się pomylić w liczeniu dlatego proszę o wyrozumiałość
1 paź 12:11
Acer: Przy końcu pola całkowitego jest źle:
Pc=112+40√14
Pc=152√14
1 paź 12:15
Aga1.: Podana przekątna to przekątna graniastosłupa, czy tak jak narysowane ściany bocznej?
112 +40√2≠152√40
1 paź 12:17
Acer: Ja zrobiłem na podstawie ściany bocznej tak jak znalazłem w podobnym przykładzie
1 paź 12:20
Acer:
1 paź 12:37
matyk: jeśli jest stwierdzenie "przekątna graniastosłupa" to zadanie jest źle rozwiązane.
1 paź 12:40
Acer: OK a co jest źle zrobione?
1 paź 12:55
Acer: Mam zadanie podobne zaraz oblicze i napisze rozwiązanie
1 paź 12:59
matyk: bo przekątna graniastosłupa to inny odcinek niż masz zaznaczony.
1 paź 13:01
Acer:

Podstawa to przekątna kwadratu czyli d=a
√2
a{p}2=2/:
√2
a=
√2
P
c=2P
P+4P
s
P
c=2a
2+4aH
P
c=2*(
√2)
2+4(
√2)
2*5
P
c=4+40
P
c=44cm
2
V=a*a*H
V=
√2*
√2*5
V=10cm
3
Innego pomysłu już nie mam

Jak źle to proszę o wytłumaczenie
1 paź 13:19
matyk: Rysunek ok, ale złe obliczenia. Źle zastosowałeś twierdzenie Pitagorasa.
1 paź 13:22
Acer: Dobra inaczej nie zrobię proszę o wytłumaczenie
1 paź 13:23
matyk: twierdzenie Pitagorasa:
c2=a2+b2
u nas
81=252+d2 ⇒d2=56
d=√56
d=a√2 ⇒√56=a√2 ⇒a=√28=2√7
I teraz liczysz dalej.
1 paź 13:27
Acer: Czyli tak:
a=2
√7
P
c=2a
2+4aH
P
c=2*(2
√7)
2+4*2
√7*5
P
c=56+40
√7cm
2
V=a
2*H
V=28*5
V=140cm
3
1 paź 13:48
Acer: Pc=96√7cm2
1 paź 13:51
Acer: Teraz wszystko dobrze?
1 paź 13:52
matyk: Pc≠96√7
Pc=56+40√7
V=140cm3
1 paź 13:56
Acer: Czyli jest okej dzięki
1 paź 13:57