matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
odwrotność funkcji
Ania:
Znajdź odwrotność funkcji y=ln
x
2
− 2
1 paź 09:55
wredulus_pospolitus:
krok 1: dziedzina i przeciwdziedzina (zbiór wartości) krok 2:
y
x = ln
− 2
2
krok 3:
y
x+2 = ln
2
krok 4: e
x+2
= e
ln y/2
y
e
x+2
=
2
2e
x+2
= y
1 paź 10:58