wyznacz
m: Wyznacz punkty charakterystyczne paraboli y=−x2+2x+3'podaj jej szkic w OXY, drugie zadanie
wyznacz zbiór wartosci oraz podaj równanie osi symetrii funkcji f(x)=3x−x2 może mi to ktos
wytłumaczyć krok po kroku mam zaległosci przez chorobeę dzięki.
1 paź 08:34
Aga1.: | | −b | | −Δ | |
1)Punkty charakterystyczne to wierzchołek W(p,q) gdzie p= |
| , q= |
| , a Δ=b2−4ac, |
| | 2a | | 4a | |
punkt przecięcia z osią OY to (0,c)
Punkty przecięcia z osią OX ( jeśli istnieją ) to (x
1,0), (x
2,0), gdzie x
1, x
2 to miejsca
zerowe
1 paź 08:42
Tadeusz:
1. − policz miejsca zerowe
− wyznacz współrzędne wierzchołka
2. − wyznacz xw
1 paź 08:44
Aga1.: 2)f(x)=−x2+3x
Oś symetrii to prosta o równaniu x=xw
A zbiór wartości przy a< 0 to przedział (−∞,q>
1 paź 08:48