Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny
Ala: Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne (x,y) spełniają równanie:
|2x| = |x−2+y|
30 wrz 23:39
Basia:
2x = x−2+y
lub
2x = −(x−2+y)
przekształcić do postaci równania prostej i narysować
30 wrz 23:43
Mila:

x−2+y=2x lub x−2+y=−2x⇔
y=x+2 lub y=−3x+2 suma prostych
30 wrz 23:45
Ala: dziękuję

a jak zrobić w przypadku, gdy nie wszystko jest pod wartością bezwzględną?
np. 2|x|−|y+2|=1
30 wrz 23:53
Gustlik: Wskazówka: Musisz zrobić tak:
1) 2x−(y+2)=1, gdy x≥0 i y≥−2
2) 2x−(−y−2)=1, gdy x≥0 i y<−2
3) −2x−(y+2)=1, gdy x<0 i y≥−2
4) −2x−(−y−2)=1, gdy x<0 i y<−2
Przekształć każde z równań do postaci kierunkowej (funkcja liniowa) i narysuj fragmenty każdej
z prostych z uwzględnieniem odpowiednich założeń.
Jak najprościej rysować wykresy funkcji liniowej (metoda "schodkowa" − można bez tabelki):
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=41 .
1 paź 00:01
Mila:

Rozważymy dwa przypadki:
2|x|−1=|y+2|
1) |y+2|=y+2 dla y≥−2 ( punkty nad prostą y=−2)
y+2=2|x|−1⇔
y=2|x|−3
2)|y+2|=−y−2 dla y<−2
−y−2=2|x|−1
−y=2|x|+1
y=−2|x|−1
1 paź 00:10
Ala: Ok, to też już jasne

Mam problem jeszcze z jednym zadaniem.
Rozwiąż algebraicznie lub graficznie układ równań:
|x−y| − y= 2
x − 3y = 6
1 paź 00:12
krystek: Ja tak zaproponuję
dla x<y
−x+y−y=2
x−3y=6
__________
dla x>y
x−y−y=2
x−3y=6
________
1 paź 00:48