iloczyn kartezjański
Ania: W prostokątnym układzie współrzędnych oxy przedstaw iloczyn kartezjański AxB:
A=[−2, 0) u (2,3] B=(−1,4) u {−2,5}
30 wrz 23:29
Gustlik:
30 wrz 23:54
Janek191:
@Gustlik

B = ( − 1; 4) ∪ ( − 2; 5) = ( − 2; 5)
1 paź 07:36
Aga1.: Ale jest {−2,5}, a nie (−2,5)
1 paź 07:55
Ania: Właśnie chodzi o to, że niewiem co oznaczają te nawiasy. Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
1 paź 08:22
Aga1.: Jak masz Np A=[1,3)
To szukasz na osi x 1 i rysujesz prostą ( linią ciągłą)równoległą do osi y przechodzącą przez
1, następnie rysujesz prostą ( ale linią przerywaną) przechodzącą przez 3 i równoległą do y .
Teraz zamalujesz to co jest między tymi liniami.
Inny przykład
A={1,3}
Rysujesz tylko dwie proste. Zwróć uwagę na nawiasy.
1 paź 08:36
Ania: Ślicznie dziękuję
1 paź 08:42
Ania: Jak mam np. A={−1,4} i B=(−2,1) to zaznaczam na osi x proste −1 i 4 i linią przerywaną −2 i 1
i maluję cały obszar od −2 do 4? dobrze to rozumiem?
1 paź 08:52
Aga1.:

Nie
Oddzielnie A − kolor czerwony
później B (kolor niebieski) na osi y szukasz −2, rysujesz prostą linią przerywaną, następnie
szukasz 1 i rysujesz też linię przerywaną i malujesz między niebieskimi liniami , a iloczyn
kartezjański A X B to część wspólna tych zbiorów (zaznaczę na zielono)
1 paź 09:00
Ania: Aha....B zaznaczam na osi y i wtedy maluję część wspólną

Jeszcze jedno pytanko....Pani na
lekcji czasami to maluje, a czasami zaznacza punktami...Jest jakaś różnica?
1 paź 09:00
Gustlik: Zasada jest taka: zapis np, (2, 5) albo <2, 5> oznacza przedział od 2 do 5, a zapis {2, 5} w
nawiasach KLAMROWYCH oznacza zbiór zawierający TYLKO te dwie liczby 2 i 5.
1 paź 11:52