Równania trygonometria - co z końcówką?
Mikrus: Witam, mam problem z ukończeniem zadania
'wyznacz wszystkie rozwiązania równania 2sin2x+3cosx=0 należące do przedziału <0.2π)."
(niby proste ale nie mam rozszerzenia w szkole i uczę się sama i nie ma kto mi wytłumaczyć)
rozpisałam to tak:
2(1−cos2x) + 3cosx = 0
−2cos2x + 3cosx + 2 = 0 (z jedynki trygonometrycznej)
(zastąpiłam cosx na t)
cosx=t
−2t2 + 3t +2 = 0
(delta)
Δ = 32 − 4 x (−2) x 2 = 9 + 16 =25
x1= − 12
x2= 2 (sprzeczne)
cosx = − 12
x = − π3
i tu pojawia się problem, nei wiem co dalej, wydaje mi się, że powinnam zastosować jakiś wzór
typu x = π2 + kπ ale nie wiem czym jest k ani co w ogóle ten wzór oznacza (m.zerowe?)
Bardzo prosiłabym o pomoc i wytłumaczenie tego w miare możliwości.
30 wrz 23:21
Basia:
| | 1 | | 4π | |
cosx = − |
| ⇔ x = π−π3 = 2π3 lub x = π+π3 = |
| |
| | 2 | | 3 | |
oczywiście w przedziale <0; 2π)
30 wrz 23:32
Mikrus: Ok, wkradł się błąd, dziękuję za poprawienie.
Więc tylko tyle, że podstawiam i wyliczam, dzięki wielkie Basia za odpowiedź!
30 wrz 23:43