funkcja kwadratowa
fan 2: Witam. Kolejne takie zadanko.
rozwiaż równanie: ( w związku z funkcją kwadratową)
przygotowanie do spr.
x2 − 4x + |x−3| +3 = 0
30 wrz 15:56
marzena:
1) rozważ |x−3| kiedy jest dodatni a kiedy ujemny
2) rozwiąż zwykła równość kwadratowa
30 wrz 16:01
marzena:
a dokładniej:
x2 − 4x + |x−3| +3 = 0
1) x ≥ 3 (bo wtedy x−3≥0, czyli |x−3|=x−3)
x2 − 4x + x − 3 + 3 = 0
x2 − 3x = 0
x2 = 3x | :x (możemy podzielić przez x bo x≥3 czyli jest różny od 0)
x = 3 (i tu trzeba sprawdzić czy x ≥ 3 − jest równe 3 czyli ok )
2) x<3 (wtedy |x−3|=−(x−3)=−x+3)
x2 − 4x − x + 3 + 3 = 0
x2 − 5x + 6 = 0
po rozw. x = 2 ∨ x = 3 ale żadna z tych liczb nie jest mniejsz od 3 (zakładaliśmy że
x<3) więc "odrzucamy" te rozwiazania
łącznie rozwiązanie to x = 3
30 wrz 16:15
marzena:
sorki mój błąd 2<3 oczywiście

więc z 2) mamy jeszcze że x=2
czyli rozwiazanie to x=2 ∨ x=3
30 wrz 16:19
fan 2: Super!
Ale mam pytanie.
mam rozpatrzyc kiedy moduł jest + a kiedy −. Więc powinno byc chyba tak: x−3>0 v x−3<o

?
30 wrz 17:29
fan 2: Aha, rozumiem, moduł nie może byc ujemny ?
30 wrz 17:30
fan 2: przepraszam najpierw zadałem pytanie potem przeanalizowałem

dzięki wielki kminię to
30 wrz 17:32