Przesunięcie wykresu
Kostek:
| | x−1 | |
Mam wykres |
| i mam go przekształcić względem osi x=−1 |
| | x+1 | |
kro po kroku co mam robić ?
30 wrz 23:13
Basia: tak samo jak w poprzednim zadaniu; próbuj
30 wrz 23:14
Basia: i to nie jest przesunięcia tylko symetria osiowa
przesunięcie jest o wektor
30 wrz 23:16
Kostek:
Ale ja chciałem trochę inaczej jak w tamtym wątku

najpierw o wektor potem względem OY a
dalej
| x−1−1 | | x−2 | |
| = |
| o wektor u[1,0] |
| x+1−1 | | x | |
Względem osi OY
a dalej ?
30 wrz 23:19
Basia:
przesuwasz o wektor [1;0] to masz
| | (x−1)−1 | | x−2 | |
g(x) = |
| + 0 = |
| |
| | (x−1)+1 | | x | |
teraz symetria względem OY czyli dostajesz h(x) = g(−x)
| | −x−2 | | −(x+2) | | x+2 | |
h(x) = |
| = |
| = |
| |
| | −x | | −x | | x | |
wszystko się zgadza, więc co chcesz dalej ?
30 wrz 23:27
Kostek:
znowu o wektor tym razem u→[−1,0]
30 wrz 23:30
Basia: no to tak samo; przecież dobrze zrobiłeś poprzednie
30 wrz 23:33
Kostek:
Czyli
| x+2+1 | | 2 | |
| =1+ |
| i koniec ? |
| x+1 | | x+1 | |
30 wrz 23:38
Basia:
| | x+2 | |
przesuwamy f(x) = |
| ? |
| | x | |
jeżeli tak to dobrze i koniec
30 wrz 23:41
Kostek: Dziękuje
30 wrz 23:42