objętość
jasiek2: W zbiorniku o objętości 480 l znajduje sie 230 l wody. Po odkręceniu zaworów w ciągu 1 minuty
wleciało 20 l a w każdej następnej o 2 l więcej niż w poprzedniej.
Jednocześnie w każdej minucie wydostawało się 39 l. Kiedy w zbiorniku było najmniej wody?
30 wrz 22:49
Basia:
wskazówka: ubywa wody tak długo jak długo mniej dolewasz niż wypuszczasz
oblicz, w której minucie ilość dolewana "przeskoczy" 39 (wtedy najmniej było w poprzedniej)
albo nawet lepiej do której minuty włącznie "nie przeskoczy" 39 (wtedy to ta minuta)
zbuduj ciąg arytmetyczny i policz kiedy an < 39
30 wrz 22:57
miśka: Rozpisałem sobie w tabelce − najmniej wody będzie w 10 minucie, nad ciągiem pomyślę.
Dzięki za wskazówkę.
30 wrz 23:25
dingo:
No to jak mawia
pigor 
... widzę to tak:
w ciągu t minut do zbiornika wpływa S
t wody ( suma ciągu arytmetycznego)
a
1=20 , r=2 , a
t= a
1+(t−1)*2
| | 20+20+(t−1)*2 | |
St= |
| *t=........ = (19+t)*t |
| | 2 | |
ze zbiornika odpływa w ciągu t minut : 39*t
w zbiorniku było : 230 litrów
V(t)= 230 +(19+t)*t −19t
| | 20 | |
V(t)= t2−20t+230 ⇒ tmin= |
| = 10 min |
| | 2 | |
30 wrz 23:34
dingo:
jasiek 2 niczym "Grocka" przeistoczył się w
miśkę
30 wrz 23:36
Basia:
an = 20 +2t − 2 = 2t+18
2t+18 < 39
2t < 21
t < 10,5
dopóki t<10,5 w zbiorniku wody ubywa
czyli najmniej jest w 10 minucie
30 wrz 23:39
Kostek:
albo jak Eta przeistoczyła się w dingo
30 wrz 23:39
dingo:
30 wrz 23:41
jasiek 2: dzięki! no nie przeistoczyłem się.. razem z miśką siedzimy przy jednym stole i czasami sobie
kompa wyrywamy. miśka aktualnie wałkuje wartości bezwzględne i moje ciągi ma za nic..
1 paź 15:49