matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
majka:
Oblicz: a) log
5
5
√
2
b) log
3
9
6
−log 10
5
c) log
2
5 * log
5
8 d) log
10
0,3 * log
0,3
10
log
3
7
e)
log
3
49
30 wrz 22:41
Aga1.:
Wskazówki Tam gdzie są różne podstawy, zastosuj wzór na zamianę podstawy logarytmu
log
2
8
3
c) log
5
8=
=
log
2
5
log
2
5
e) log
3
49=log
3
7
2
=2log
3
7 Teraz możesz obliczyć.
1 paź 07:33
Janek191:
a) Czy to jest dobrze przepisane ? b) log
3
9
6
− log 10
5
= log
3
(3
2
)
6
− 5*log 10 = log
3
3
12
− 5*1 = = 12*log
3
3 − 5 = 12*1 − 5 = 7 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− d)
log
10
0,3
log
10
0,3 * log
0,3
10 =
= 1
log
10
0,3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1
bo log
a
b =
log
b
a
1 paź 08:01