| n | n+1 | |||
f(n)=(−1)n* | & (−1)n* | |||
| 2 | 2 |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f:N→C określonej wzorem
| n | ||
f(n)=(−1)n* | gdy n jest liczbą parzystą | |
| 2 |
| n+1 | ||
f(n)=(−1)2* | gdu n jest liczbą nieparzystą | |
| 2 |
| n | 2k | |||
n = 2k k∊C+∪{0} ⇒ (−1)n = 1 ⇒ f(n) = | = | = k | ||
| 2 | 2 |
| n+1 | 2k+1+1 | |||
n = 2k+1 k∊C+∪{0} ⇒ (−1)n = −1 ⇒ f(n) = − | = − | = | ||
| 2 | 2 |
| 2k+2 | ||
− | = −(k+1) | |
| 2 |
Mógłby ktoś krok po kroku wytłumaczyć to
przekształcenie ?
x=2 czyli leżą na niej punkty o odciętej = 2 i dowolnej rzędnej
czyli prosta prostopadła do OX i przechodząca przez (2,0)
zastanówmy się teraz jaki jest związek między punktami symetrycznymi względem niej
jeżeli P(x;y) ⇒ S(2;y)
P'(x';y')
PS→ = SP'→
[2−x; y−y] = [x'−2; y'−y]
2−x = x'−2
−x = x'−4
x = 4−x'
y'−y = 0
y = y'
podstawiamy za x i y do równania krzywej
y = x3+3x+1
y' = (4−x')2+3(4−x')+1
"prim" już można opuścić i mamy
y = 64 − 3*16*x + 3*4*x2 − x3 + 12 − 3x + 1
y = −x3 + 12x2 − 51x + 65
i to jest wzór szukanej funkcji