Dana jest funkcja f(x)=3x-1 1.Napisz wzór funkcji rosnącej ,która przecina oś OY
GOGA: Dana jest funkcja f(x)=3x−1
1.Napisz wzór funkcji rosnącej ,która przecina oś OY w tym samym punkcie co funkcja f.
2.Napisz wzór funkcji ,której wykres jest równoległy do wykresu funkcji f i przechodzi
przez punkt (1,−5).
3. Napisz wzór funkcji ,której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji f .
Prosze napisać co z czego

!
30 wrz 21:57
Tadeusz:
... zabierasz się do pracy bez narzędzi ... poczytaj troszkę o równaniu prostej ... −
30 wrz 22:55
Mila:

f(x)=3x−1
1) Wykres (0,−1) ,(1,2) punkty wykresu
(0,−1)− punkt przecięcia OY
y=2x−1
y=−2x−1
Jaki wniosek co do wzoru?
Ogólny wzór y=ax+b
30 wrz 23:13
Mila:

2.)Napisz wzór funkcji ,której wykres jest równoległy do wykresu funkcji f i przechodzi
przez punkt (1,−5).
y=3x−1
Prosta równoległa ma taki sam współczynnik kierunkowy, stąd wzór:
y=3x+b
Punkt (1,−5) należy do wykresu⇔że spełnia równanie prostej
−5=3*1+b
b=−8
Szukane równanie prostej:
y=3x−8
(0,−8) punkt przecięcia osi OY
30 wrz 23:21