zadanie na studia
tajfun: Witam. Zaczynam studia na geodezji i zacząłem się interesować programem. Znajomy podesłał mi
zadanka i nie wiem jak to rozwiązać:
oblicz kąty i odległości boków wiedząc, że kąt = 105,7330g lezy naprzeciwko boku o mierze
548,609, a obok leży bok o mierze 100, 894
30 wrz 21:52
Basia: zastosuj tw.sinusów
30 wrz 22:04
tajfun: Wiem. Ale liczby wychodzą z kupą liczb po przecinku.
W dodatku co to jest to g?
1 paź 14:47
wredulus_pospolitus:
tajfun ... poczekaj aż zaczniesz studia
dowiesz się co oznacza g
jak zaokrągla się wyniki (ile liczb po przecinku)
itd.
1 paź 14:52
pigor: ..., α
g to miara kąta α w gradusach (0,01 kąta pełnego) . ...
1 paź 14:55
tajfun: po co czekać. Wolę teraz się nauczyć, żeby potem mieć łatwiej troszeczkę.
Czyli w tym zadaniu filozofii wielkiej nie ma?
Wystarczy podstawić do wzoru: 548,609/105,7330 = 2r
potem wyliczone 2r podstawić: 100,894/sin(x) = 2r(już wyliczone)
I wyliczyć sinus.
Potem dodać obie miary kątów i i to co wyjdzie odjąć od 200g? I wtedy wyjdzie dlugosc 3 boku?
1 paź 15:55
Mila:
Radzę Ci przerobić planimetrię− poziom rozszerzony LO.
1 paź 16:06
pigor: ..., oraz od porządnej nauki trygonometrii a jako elementarz, to od biegłego
przeliczania stopni (
o), na radiany (rd), na grady(
g), we wszystkie strony (3!= 6) . ...
1 paź 16:13