suma cyfr
Angela: Jaka jest suma cyfr liczby 1095 − 95?
Jak mam to rozwiązać?
30 wrz 21:13
Mila:
1095 − t a liczba ma 95 zer.
Spróbuj przez analogię;
104=10000 masz 4 zera
10000−95=9905 masz 2 dziewiątki, jedno zero i jedną piątkę. łatwo obliczysz sumę cyfr.
dalej działaj sama.
30 wrz 21:21
matyk: jaka jest suma cyfr liczby 1095? co to w ogóle za liczba?
30 wrz 21:21
Angela: Dzięki
30 wrz 21:28
pigor: ...zauważ, że
10
95−95=
999 ... 905 , gdzie liczba 9−tek jest równa 93, zatem
93*9+5= 5+837=
842 − szukana
suma cyfr danej liczby. ...
30 wrz 21:31