Geometria analityczna
Bajka: Znajdź równanie okręgu o środku należącym do prostej k: −3x+y−2=0, przechodzącego przez punkty
A(−3,−1), B(1,−3).
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
30 wrz 20:49
matyk: Oblicz długość promienia na początek
30 wrz 20:58
Tadeusz:
np tak:
skoro środek S leży na prostej to S=(x, 3x+2)
|AS|=|BS| ... i wyliczysz współrzędne środka S ... dalej chyba banał −
30 wrz 20:58
Janek191:
A = ( − 3; − 1) B = ( 1; − 3)
k : − 3x + y − 2 = 0
S
1 − środek odcinka AB
| | − 3 + 1 | | − 1 − 3 | |
S1 = ( |
| ; |
| ) = ( − 1; − 2) |
| | 2 | | 2 | |
Prosta AB :
y = a x + b
− 1 = −3a + b
− 3 = a + b
−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
− 1 −(−3) = ( −3a + b) − ( a + b)
2 = − 4a / : (−4)
| | 1 | |
b = − 3 − a = − 3 − ( − |
| ) = − 2,5 |
| | 2 | |
y = − 0,5 x − 2,5
−−−−−−−−−−−
Symetralna odcinka AB
a
2 = 2
y = 2 x + b
2
− 2 = 2*(−1) + b
2
b
2 = 0
y = 2 x
======
Proste o równaniach y = 2 x i y = 3x + 2 przetną się w środku okręgu S
2 x = 3x + 2
x = − 2
y = 2*(−2) = − 4
S = ( − 2; − 4)
==========
r = I SA I
r
2 = I SA I
2 = ( − 3 − (−2))
2 + ( − 1 − (−4))
2 = 1 + 9 = 10
Odp. ( x + 2)
2 + ( y + 4)
2 = 10
==========================
30 wrz 21:14
Janek191:
Sposób Tadeusza jest lepszy, bo krótszy
30 wrz 21:20
Bajka: Wielkie dzięki, cały czas gdzieś się gubiłam. Teraz widzę swój błąd.
30 wrz 21:26