parametry
kaaaro: dla jaki wartości parametru m rozwiązanie układu równań :
x−y=m−1
2x−y=3−m
jest para liczb dodatnich?
wszystko spięte klamrą
30 wrz 20:39
Tadeusz:
... z pierwszego y=x−m+1
do drugiego 2x−x+m−1=3−m ⇒ x=4−m
y=4−m−m+1 ⇒ y=5−2m ... itd −
30 wrz 20:46
kaaaro: mam obliczyć to wyznacznikami
30 wrz 20:50
pigor: ..., np. tak:
(x−y= m−1 i 2x−y= 3−m) /− stronami ⇔ (x= 3−m−m+1 i y= x−m+1) ⇔
⇔ (x= −2m+4 i y= −3m+5) ⇒
x >0 i y >0 ⇔ −2m+4 >0 i −3m+5 >0 ⇒
⇔ 2m< 4 i 3m< 5 ⇔ 6m< 12 i 6m< 10 ⇔ 6m< 10 ⇔
m< 53 ⇔
⇔
m∊(−∞ ; 53) . ...
30 wrz 20:50
Aga1.: x i y możesz obliczyć dowolną metodą.
1 paź 08:01