rozwiąż nierówność
uczen: Rozwiąż nierówność
a) x4 − 5x2 + 4 < 0
b) −x4 + 5z2 + 36 ≥ 0
c) −x7 − 2x6 − x5 + 2x4 + 2x3 ≥ 0
30 wrz 20:23
wredulus_pospolitus:
a)
t = x
2 ; t≥0
i już masz równainie kwadratowe
b)
analogicznie
c)
na pewno tak to wygląda

zauważ, że dla x=1 ... to wyrażenie =0 ... czyli lewa strona podzielna przez (x−1)
dzielisz i 'kombinujesz' dalej
30 wrz 20:32
uczen: dzięki

c) tak to wyglada
30 wrz 20:35
Basia: wyciągnęłabym w (c) x
3 przed nawias
30 wrz 22:21
pigor: ..., no to np. tak: :
c)
−x7 − 26 − x5 + 2x4 + 2x3 ≥ 0 ⇔ −x
3(x
4+2x
3+x
2−2x−2) ≥ 0 ./*(−1) ⇔
⇔ x
3(x
4−x
2+2x
3−2x+2x
2−2) ≤ 0 ⇔ x
3 [x
2(x
2−1)+2x(x
2−1)+2(x
2−1)] ≤ 0 ⇔
⇔ x
3(x
2−1)(x
2+2x+2) ≤ 0 / : (x
2+2x+2)>0 ∀x∊R ⇔
x3(x−1)(x+1) ≤ 0 ⇔
⇔ x ≤ −1 lub 0 ≤ x ≤ 1 ⇔
x∊(−∞;−1] U [0;1] . ...
30 wrz 22:45