Rozwiąż równanie:
oo: 2/x+2 − 4x/x
2−4 = 0
D: x ∊ R / {−2,2}
Delta wychodzi 80?
czyli x
1= 4−
√80/4 lub x
2=4+
√80/4
Proszę o odpowiedź i sprawdzenie
30 wrz 20:15
matyk: popraw zapis tego zadania

Bo nie wiem czy dzielisz przez x czy przez x+2
30 wrz 20:16
Kostek:
D=R\{−2,2}
2(x
2−4)−4x(x+2)=0
rozwiąż to
30 wrz 20:18
oo: 2 dzielone przez (x+2) odjąć 4x dzielone przez (x2−4)
30 wrz 20:19
Kostek:
Napisałem Ci wystarczy dokończyć
30 wrz 20:23
oo: aaa, okej, zjadłam fragment, dzięki
30 wrz 20:29
oo: skoro x=−2 i nie należy do dziedziny, to odpowiedzią będzie x należy do zbioru pustego?
30 wrz 20:37
5-latek: lub tak
| 2 | | 4x | |
| − |
| =0 D=R\{2.−2} |
| x+2 | | x2−4 | |
2(x−2)−4x=0
2x−4−4x=0 wylicz z tego x i sprawdz czy nie nalezy do dziedziny
30 wrz 20:39