Wykaż że wielomian.
Ciska: Wykaż że wielomian W(x)=x8−8x4+20 ma wszystkievwartości nie mniejsze niż 4.
Sama mam tyle:
t=x4
t2−8t+20=0
Δ=(−8)2−4*20=−16
Δ<0 − brak miejsc zerowych
a>0 czyli wykres ponad osią OX więc wszystekie wartości większe niż 0, ale jak udowodnić że są
≥4 to nie wiem...
30 wrz 19:57
matyk: wykaż, że zachodzi zawsze taka nierówność
x8−8x4+20≥4
30 wrz 20:04
Tadeusz:
współrzędne wierzchołka −
30 wrz 20:05
Ciska: Ok już rozumiem. Dziękuje wam bardzo
30 wrz 20:16
pigor: ... , a bez zmiennej pomocniczej np. tak

wykaż, że wielomian W(x)=x
8−8x
4+20 ma wszystkie wartości nie mniejsze niż 4.
to oznacza, że dla każdej wartości x∊R,
W(x)≥4 ⇔ x
8−8x
4+20 ≥4 ⇔ (x
4)
2−2x
4*4+4
2+4≥4 /+(−4) ⇔
(x4−4)2≥0 . c.n.w.
30 wrz 20:38
Basia: czegoś nie łapię pigor
przecież po odjęciu 4 zostaje Ci
(x4)2 − 8x4 ≥ 0
to skąd (x4−4)2 ?
16 mi brakuje
a już widzę; literówka po drugim ⇔
(x4)2 − 2*x4*4 + 20 ≥ 4
i wtedy już gra
30 wrz 23:10