Funkcja
Kostek:
| | x3+1 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| Wykaż, że jeśli dla dwóch ujemnych liczb a i |
| | x2 | |
b zachodzi równość f(a)=f(b) to liczby a i b są równe.
a
3b
2+b
2=b
3a
2+a
2
a
3b
2+b
2−a
2b
3−a
2=0
a
3b
2−a
2b
3+b
2−a
2=0
a
2b
2(a−b)+(b
2−a
2)=0
a
2b
2−(a
2−b
2)=0
a
2b
2(a−b)−(a−b)(a+b)=0
(a−b)(a
2b
2−a−b)=0
Jak dalej ?
30 wrz 19:35
matyk: a=b ⋁ a2b2=a+b ⇒a=b
Drugie odrzucasz, bo mamy liczby ujemne a,b, zatem na pewno nie zachodzi.
30 wrz 19:38
Kostek: i to koniec ?
30 wrz 19:39