równania prostych
THIRTEEN_[13]: Jak znaleźć prostą względem której dwa punkty są symetryczne ?
30 wrz 19:34
Mila:
Napisz konkretne zadanie .
Będzie oś symetrii odcinka PP', gdzie P i P' są symetryczne względem szukanej prostej.
30 wrz 19:36
Tadeusz:
np pisząc równanie prostej przez A i B ... a potem równanie prostopadłej do nie przez środek
odcinka AB
30 wrz 19:36
THIRTEEN_[13]: Zadanie jest takie:
Punkty A(−1,5) i B(3,3) są symetryczne względem prostej k. Wyznacz równanie prostej k.
30 wrz 19:40
Mila:

A(−1,5) i B(3,3)
Piszesz równanie symetralnej AB.
Najprościej tak:
Symetralna AB to zbiór wszystkich punktów P(x,y)jednakowo odległych od punktów A i B
√(x+1)2+(y−5)2=
√(x−3)2+(y−3)2 /
2
x
2+2x+1+y
2−10y+25=x
2−6x+9+y
2−6y+9⇔
k: y=2x+2
Sprawdzamy co wyjdzie na rysunku.
30 wrz 20:43