rozwiąż równanie
sandra: (0.4)3−x*(2.5)x=0.16
30 wrz 19:31
30 wrz 19:33
matyk: potem działania na potęgach i dojście do postaci:
bądź:
30 wrz 19:34
sandra: ja zrobilam tak :
(25)3−x*(25)−x=16100
(25)3−2x}=16100 i teraz nie wiem jak rozlozyc to 16100
30 wrz 19:40
Janek191:
(0,4)
3 − x * (2,5)
x = 0,16
| | 2 | | 5 | | 16 | |
( |
| )3 − x * ( |
| )x = |
| |
| | 5 | | 2 | | 100 | |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
( |
| )3 − x*( |
| )−x = |
| |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
| | 2 | | 2 | |
( |
| )3 − x − x = ( |
| )2 |
| | 5 | | 5 | |
3 − 2x = 2
2x = 1
x = 0,5
=======
1 paź 08:08