Funkcja liniowa
olkaq:

Cześć mam takie zadanie i nie potrafię sobie z nim poradzić:
Dane są proste k i l o równaniach k: 2x − 3y −12 = 0 oraz l: 2x − y = 0 ( patrz rysunek )
Prosta o równaniu y = m gdzie (m ≠ − 6) przecina proste k i l w punktach P i Q.
a) Napisz wzór funkcji, która każdej liczbie rzeczywistej m ∊ R / {− 6} przyporządkowuje
długość odcinka PQ.
b) Oblicz współrzędne końców odcinka PQ, jeśli |PQ| = 4.
30 wrz 19:25
Tadeusz:
... do równań prostych podstaw kolejno y=m
Otrzymasz współrzędne punktów P i Q ... dalej chyba banał −
30 wrz 19:44
THIRTEEN_[13]: Dzięki
30 wrz 19:50
Piotruś: Czy ktoś mógłby zrobić to zadanie? Proszę o pomoc.
17 paź 19:13
Piotruś:
17 paź 20:04
Ala: podstawiamy m=y
i mamy
2x−m=0 i 2x−3m−12=0
odejmójemy od siebie rzeby wykasowac X
2x−m−2x+3m+12=0
czyli 2m+12=0
stond m−6=0
5 gru 19:33
Ala: b) m−6=0 podstawiamy dlugosc=4
4−6=−2, podstawiamy m=−2
l(m=−2) i y=m=−2 mamy 2x−m=0 , 2x−(−2)=0, 2x=2, x=1 (dla odcinka l) czyli wspolrzedne 1 punktu
(x=1,m=y=−2/) to jest A(1,−2)
5 gru 19:38