Witam ! Mam problem z tymi dwoma zadaniami.
Wiktoria: Witam ! Mam problem z tymi dwoma zadaniami.
1. Dziedziną równania x − 2 / x + 2=0 jest zbiór:
A.R − {2}
B. {2}
C. <−2, +∞)
D. (−∞, −2) ∪ (−2, +∞).
*/ − kreska ułamkowa
2. Liczba rozwiązań równania x2 − 1 / x − 5 jest równa:
A. 1
B. 2
C. 3
D. 5
Jak mam to obliczyć ? Z góry dziękuje za pomoc.
30 wrz 19:10
matyk: 1. nie wolno dzielić przez 0
x+2≠0
x≠−2
Odpowiedź poprawna D
30 wrz 19:13
matyk: 2. jak to równanie wygląda?
tak?
30 wrz 19:13
Wiktoria: drugie równanie wygląda tak jak napisałeś,
30 wrz 19:15
matyk: kiedy ułamek jest zerem? − kiedy licznik jest zerem (mianownik być nie może oczywiście)
| x2−1 | |
| =0⇔x2−1=0 ⇔x=1 ⋁x=−1 |
| x−5 | |
Odpowiedź B
30 wrz 19:17