Oblicz pochodną
silverc: Podpowiedz do zadania na obliczenie pochodnej:
f(x)= x√x(x2+2)
Tutaj moje pytanie co z tym zrobić? Czy moge policzyć ten przykład wzorem na iloczyn?
30 wrz 19:07
Tadeusz:
... a możesz różnie czyli na iloczyn albo wcześniej wymnożyć ...
30 wrz 19:14
matyk: zamień pierwiastek na potęgi wymnóż i masz wtedy łatwy wzór:
(xk)'=k*xk−1 o ile k≠−1
30 wrz 19:15
Mila:
Może wymnożyc będzie lepiej:
f(x)=x*x
12*(x
2+2)
f(x)=x
32*x
2+2x
32
f(x)=x
72+2x
32
| | 7 | | 3 | |
f '(x)= |
| *x52+2* |
| x12 |
| | 2 | | 2 | |
30 wrz 19:22
silverc: Zamieniam pierwiatek na potęgi
√2= x12
czyli mam takie coś:
y=xx12(x2)
jak wymnoże to powstaje takie coś:
y=x23(x2+2)
I mam to dalej wymnożyć czy teraz użyć wzoru na iloczyn?
30 wrz 19:27
Mila:
Lepiej wymnożyc, patrz post. 19:22
30 wrz 19:30
silverc: Najpierw zrobiłem odrazu ze wzoru a później zrobiłem że wymnożyłem i wtedy wzór i całkiem inne
wyniki

a w tym przykładzie to co mam zrobić:
f(x)=(x
2+1)
3lnx
chodzi mi tutaj głównie co mam zrobić z tą trójką przy nawiasie
30 wrz 20:03
matyk: to jest potęga. Potraktuj x2+1 jako całość.
30 wrz 20:05
silverc: czyli funkcja złożona xn i z tego policzyć?
30 wrz 20:11
Mila:
f(x)=(x
2+1)
3*lnx liczysz jako pochodną iloczynu
| | 1 | |
f'(x)=((x2+1)3)'*lnx+(x2+1)3* |
| = |
| | x | |
| | (x2+1)3 | |
=(lnx)*3*(x2+1)2*2x+ |
| = |
| | x | |
| | x2+1 | |
=(x2+1)2*(6xlnx + |
| ) |
| | x | |
30 wrz 21:00