Obliczenie pola figury ograniczonej wykresem funkcji i osiami układu wspólrzędny
Angela: Obliczając pole figury ograniczonej wykresem funkcji y= −2x−7 i osiami układu współrzędnych,
otrzymamy :
a) 12,25 j2
b) 30,5 j2
c) 7, 625 j2
d) 14 j2
e) 7 j2
30 wrz 19:06
Tadeusz: a
30 wrz 19:18
Angela: mogę prosić o rozwiązanie i wytłumaczenie tego zadania?
30 wrz 19:24
Technik:

Długość odcinków policz
30 wrz 19:25
Tadeusz:
... jak narysujesz prostą ... pewnie sama zrozumiesz −
30 wrz 19:26
matyk: Robimy rysunek i otrzymujemy trójkąt.
30 wrz 19:27
Tadeusz:
odcinki odkładane na osiach wyliczyć możesz podstawiając do równania prostej
kolejno y=0 x=0
Bardziej elegancki sposób to przekształcenie równania prostej do postaci odcinkowej −
30 wrz 19:28
Tadeusz:
y=−2x−7
| | x | | y | |
2x+y=−7 ⇒ |
| + |
| =1 |
| | −3,5 | | −7 | |
30 wrz 19:32
Angela: Dziękuję
30 wrz 19:46
Tadeusz:
−
30 wrz 19:48