funkcja wykładnicza
sandra: jaka będzie wyjściowa funkcja oraz jej przekształcenia dla y=8*2x−4
30 wrz 18:59
matyk: 2x
30 wrz 19:00
sandra: no tak, a dalej? dokladnie nie wiem jakie przekształcenie zastosować dla tej 8
30 wrz 19:02
Tadeusz:
y=2
3*2
x−4
y=2
x+3−4... i chyba jasne −
30 wrz 19:02
matyk: 2x → u=[−3,0] →2x+3 → u=[0,−4] →2x+3−4=8*2x−4
30 wrz 19:02
jakubs: y=2x+3−4 czyli y=2x przesunięte o wektor [−3,−4]
30 wrz 19:03
sandra: no faaaakt, dziekuje
30 wrz 19:04
sandra: a jak bedzie dla wykresu 2x+|x| ? wyjsciowa zapewne 2x a co dalej?
30 wrz 20:28
Tadeusz:
zauważ że dla x≤0 ... otrzymujesz funkcję stałą
a dla x>0 y=22x
30 wrz 20:32
Mila:
30 wrz 21:34