Sprowadź do najprostszej postaci:
kamczatka: jak napisać tutaj x do potęgi pierwiastek 2 np ?
30 wrz 18:42
Basia:
x√2 ?
x znaczek potęgi { p { 2 } }
wszystko bez spacji
30 wrz 18:43
kamczatka: Sprowadź do najprostszej postaci:
(x√2*(√x)√8)√2
30 wrz 18:46
Basia:
= (x√2)√2*((√x)√8)√2 =
teraz licz sam
30 wrz 18:48
kamczatka: to √8 też trzeba wymnożyć przez √2 ?
30 wrz 18:49
matyk: tak
30 wrz 18:51
kamczatka: to będzie x2*x4=x6 a powinno wyjść x4
bo √8*√2=√16=4
30 wrz 18:52
kamczatka: to jak to powinno być ?
30 wrz 19:02
matyk: (x√2)√2*((√x)√8)√2 =x2*(√x)4=x2*x2=x4
30 wrz 19:05