logarytmy pomocy
ewela: loga5xa
jak to obliczyć wiedząc że a>0 i a≠0
30 wrz 18:40
Basia: napisz to jakoś wyraźniej
co jest podstawą logarytmu, a co jest logarytmowane ?
30 wrz 18:46
Grzech667: w podstawie jest "a5" , logarytmowane jest "xa"
30 wrz 19:08
matyk: coś nie tak, bo wtedy mamy coś nieładnego.
log
5aax=t
(5a)
t=ax
i ciekawe co dalej
30 wrz 19:10
ewela: podstawa to a5 logarymowane jest ,,a,,
30 wrz 19:54
Janek191:
| | 1 | |
loga5 a = x ⇔ ( a5)x = a ⇔ x = |
| |
| | 5 | |
czyli
30 wrz 22:05