pytanko
Maras: zx+zy=xz+zv
czy zx to to samo co xz i mogę to sobie usunąć?
30 wrz 18:11
matyk: jeśli działanie mnożenie jest przemienne to tak
30 wrz 18:11
matyk: jeśli to zadanie z matematyki na poziomie liceum, to jak najbardziej (nie poznaje się tam
działań, które nie muszą być przemienne)
30 wrz 18:12
mat: Tak, mnożenie jest przemienne. Jeśli przeniesiesz na lewą stronę i wtedy zmieni się znak to
możesz to zrdeukować
30 wrz 18:12
Maras:

Uwzględniając dane przedstawione na rysunku obok , wykaż , że:
Czerwone kropi to katy proste , czerwone a to α
v=a+b , ponieważ są to promienie
| | x | | x+y | |
cosα= |
| ; cosα= |
| |
| | z | | z+v | |
z(x+y)=x(z+v)
zx+zy = xz +zv
zy=zv
zy = z(a+b)
No i nie wiem co dalej :c
30 wrz 18:24
Basia:
z podobieństwa trójkątów
30 wrz 18:26
matyk: Co jeszcze wiadomo w zadaniu? Na pewno są jakieś informacje. Skąd liczysz tego cosinusa? To
masz udowodnić...
30 wrz 18:27
Mila: Masz błąd w przekształceniu:
z(x+y)=x(z+v)⇔zx+zy=zx+xv
zy=xv
zy=x*(a+b)
Zauważ, że y to wysokość w trapezie prostokątnym ABCD
Narysuj rówoległą do CD wychodzącą z A. Oznacz punkt przecięcia z BD literą F.
BF=b−a
y
2=(a+b)
2−(b−a)
2
y=2
√ab, AF=2
√ab
| | AF | | 2√ab | |
cos α=cos∡FAB= |
| = |
| |
| | a+b | | a+b | |
Jeśli będziesz miał kłopoty ze zrozumieniem, to zrobię z rysunkiem.
30 wrz 18:49