Na boku BC trójkąta równobocznego ABC wybrano punkt M taki, że BM= 1/3 MC. Wykaż
GOGA: Na boku BC trójkąta równobocznego ABC wybrano punkt M taki, że BM= 1/3 MC. Wykaż ,że sinus kąta
CAM jest równy 3√39/26. (ułamek)
30 wrz 17:58
Basia:

BM = x
MC = 3x
to bok trójkąta ma długość x+3x = 4x
z tw.cosinusów w tr.ABM
c
2 = x
2+(4x)
2− 2x*4x*cos60
c
2 = x
2+16x
2 − 8x
2*
12
c
2 = x
2+16x
2−4x
2 = 13x
2
c = x
√13
z.tw.sinusów w tr.AMC
c*sinα = 3x*sin60
| | 3x*sin60 | | | | 3√3 | |
sin60 = |
| = |
| = |
| = |
| | c | | x√13 | | 2√13 | |
tak się to robi i następne zadania (bo to już chyba trzecie) zacznij wreszcie liczyć sama
30 wrz 18:11
GOGA: no jak mi nie wychodzi i nie umiem to cikawe jak
30 wrz 21:52
Basia: przeanalizuj rozwiązanie i próbuj podobnego podejścia
zaczynaj, próbuj, rób błędy, poprawiaj, pisz jak liczysz to ktoś poprawi
na tym polega nauka; nie na przepisywaniu
30 wrz 22:15
Szymi: 3 linijka od dołu, jest błąd, że napisałeś/ aś sin60 =, zamiast tego powinno być sin a=
18 kwi 07:22
Eta:

Wykopałeś zadanie sprzed
3lat 
Rozwiążę je tak :
| | |BM| | | 1 | | 2x | |
|∡CAM|=α i z treści zadania : |
| = |
| = |
| , x>0 |
| | |MC| | | 3 | | 6x | |
z trójkąta DMC "ekierki" o kątach 30
o,60
o,90
o
|DM|=3
√3x , |DB|=3x i |AB|=8x i |AD|=5x
to |AM|=
√25x2+27x2= 2
√13x
| | 3√3x | | 3√39 | |
zatem sinα= |
| = ........... = |
| |
| | 2√13x | | 26 | |
18 kwi 15:04