Parzystość funkcji
Marysia: Wykaż, ze funkcja f jest parzysta
x2−4 jeśli x∊ (−∞, −2)
f(x)= −x2+4 jeśli x∊ (−2,2)
x2−4 jeśli x∊ <2, +∞)
30 wrz 17:50
matyk: funkcja jest parzysta, gdy f(x)=f(−x).
Apropo − zadanie nie pojawi się na maturze (parzystości funkcji na niej obecnie nie ma).
30 wrz 17:53
Aga1.: Z twojego zapisu wynika,że funkcja nie jest parzysta, bo 2∊Df, a −2∉Df ( dziedzina nie jest
zbiorem symetrycznym względem osi y)
30 wrz 17:55
Grzech667: podstawiasz do wzoru taki jaki podał matyk i po problemie
30 wrz 17:56
Basia:
x∊(−∞;−2> ⇒ −x∊<2;+∞)
wtedy
f(x) = x2−4 i f(−x) = (−x)2 − 4 = x2−4
czyli f(x) = f(−x)
x∊(−2;2) ⇒ −x∊(−2;2)
wtedy
f(x) = −x2+4 i f(−x) = −(−x)2+4 = −x2+4
czyli f(x) = f(−x)
x∊<2;+∞) ⇒ −x∊(−∞;−2>
wtedy
f(x) = x2−4 i f(−x) = (−x)2−4 = x2−4
czyli f(x) = f(−x)
ostatecznie: dla każdego x∊R f(−x) = f(x) czyli funkcja jest parzysta
Twoja funkcja (otwarty pierwszy nawias) parzysta nie jest
ale założyłam, że to błąd przy przepisywaniu
30 wrz 17:57
Marysia: dzięki
30 wrz 18:36