Romb o boku długości 8 i krótszej przekątnej równej 6 obraca się dokoła dłuższej przekątnej.
Oblicz objętość powstałej w ten sposób bryły.
Nie umiem sobie za bardzo wyobrazić jak ma ta bryła wyglądać, może ktoś pomóc przy zadaniu?
zrób taki rysunek i zobaczysz:
widać, że będą to dwa stożki połączone podstawami.
| 1 | ||
R stożka r=3.Wysokość stożka h= | b | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
V= | πr2*h= | *π*9*2√55=6π√55, powinno się zgadzać. | ||
| 3 | 3 |
| 1 | 3 | |||
h= | b? To w takim razie wynik V= | π√55 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 3 | |||||
V= | πr2h= | π*9* | √55= | π√55 | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| 3 | ||
Vbryły=2* | π√55=3π√55 | |
| 2 |
| 1 | √55 | |||
Vb=2* | π*32* | =3π√55 | ||
| 3 | 2 |