okrąg
qwerty: Dla jakich wartości parametrów a, b, c równanie x2 + y2 + ax + by + c = 0 przedstawia
a) okrąg b) punkt c) zbiór pusty
30 wrz 17:37
matyk: przedstaw ten zapis x2 + y2 + ax + by + c = 0 w postaci takiej:
(x−...)2+(y−....)2=...
Potem się zastanawiaj
30 wrz 17:43
qwerty:
30 wrz 17:52
matyk: równanie okręgu w postaci kanonicznej ma postać:
(x−a)2+(y−b2)=r2
Doprowadź to z zadania do tej postaci.
30 wrz 17:55
Mila:
Przedstawiasz równanie okręgu w postaci kanonicznej.
(x
2+ax)+(y
2+by)=−c uzupełniam do kwadratu sumy w nawiasach i odejmuję odpowiedni skladnik
| | a | | a2 | | b | | b2 | |
(x+ |
| )2− |
| +(y+ |
| )2− |
| =−c⇔ |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | a | | b | | a2 | | b2 | |
(x+ |
| )2+(y+ |
| )2= |
| + |
| −c |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | a2 | | b2 | | a2 | | b2 | |
a)r2>0⇔ |
| + |
| −c>0⇔ |
| + |
| >c |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | a2 | | b2 | | a2 | | b2 | |
b) |
| + |
| −c=0⇔ |
| + |
| =c |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | a2 | | b2 | | a2 | | b2 | |
c) |
| + |
| −c<0⇔ |
| + |
| <c |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
30 wrz 18:00
matyk:
30 wrz 18:02