wskaż liczbę równą liczbie. oblicz i wskaż poprawą odp.
natalia: 2− I 1−√2 I + I 3− 2√2 I
a: 4−√2
b:6−3√2
c:4−3√2
d:4+2√2
30 wrz 17:18
matyk: opuść wartość bezwzględną zgodnie z definicją:
a, gdy a≥0
|a|=
−a gdy a<0
30 wrz 17:22
Aga1.: I1−√2I=−(1−√2) , wiesz dlaczego minus przed nawiasem?
I3−2√2I=(3−2√2), wiesz dlaczego nie ma minusa przed nawiasem?
30 wrz 17:26
natalia: nie nic nie rozumiem
30 wrz 18:49
natalia: odp wyjdzie B :
30 wrz 18:50
matyk: widziałaś moją definicje wartości bezwzględnej?
|−3| =3 , (liczba przeciwna, bo −3<0)
|3| = 3 (ta sama liczba, bo 3≥0)
30 wrz 18:53
5-latek: moze inaczej zobacz
√2≈1,41 wiec |1−
√2|=|1−1.41|=
|−0,41| specjalnie to zaznaczylem na
czerwono zeby bylo dobrze widac . Wiec teraz popatrz na post matyka z 17.22 Nasze a <0 bo
a=−0,41 wiec zgodnie z definicja opuszcajac wartosc bezwzgledna zmieniamy znak na przeciwny
czyli
|−0,41|=−(−0,41)=0,41 bo wartosc bezwzgledna nigdy nie moze byc ujemna . Wobec
tego nasza |
1−√2|=−(1−√2)=−1+√2=√2−1 −−te przeksztalcenia musisz znac . Nie ma
na to rady .
Zajmiemy sie teraz druga wartoscia bezwzgledna czyli
|3−2
√2|=|3−2*1,41|=|3−2,82|=
|0,18| a 0,18>0 wiec|0,18|=0,18 nie zmianiamy znaku
opuszczajac wartosc bezwzledna zgodnie z definicja >
czyli
|3−2√2|=3−2√2
Wracamy do naszego wyrazenia
2−|1−
√2|+|3−2p{2|=2−(
√2−1)+3−2
√2=2−
√2+1+3−2
√2= policz .
Tutaj do policzenia tego nie ma potrzeby wskazywania wariantow odpowiedzi No ale skoro podali
30 wrz 19:20