Która liczba jest większa a, czy b ?
D.: Sprawdź, która liczba jest większa: a=5⁴⁰6³⁰⁰, czy b=25²⁰3⁵⁰⁰
30 wrz 17:14
matyk: Zapisz tak, by mieć mniej więcej te same podstawy potęg.
30 wrz 17:17
Mila:
a=540* 6300
b=(52)20*3500=540*3500
porównujemy:
6300=(63)100 i 3500= (35)100
dokończ
30 wrz 17:22
D.: Czyli będzie
540 * 3300 * 2300
i
540 * 3300 * 3200
Co dalej ?
30 wrz 17:24
Mila:
Zobacz, co napisałam 17:22.
30 wrz 17:25
D.:
a ) 540*216100
b ) 540*27100
30 wrz 17:35
Mila:
a−b=540*6300−540*3500=
=540*[(63)100−(35)100]=
=540*[216100−243100}<0 bo ....⇔
a<b
30 wrz 17:38