parametr
ania: wyznacz wartości parametru m
(m+5)x−3y+2=0 i funkcja przechodzi przez I, II i III cwiartkę
30 wrz 17:10
matyk: jaka musi być ta funkcja? (chodzi o monotoniczność).
30 wrz 17:11
ania: funkcja rosnąca
30 wrz 17:15
ania: u
30 wrz 17:39
matyk: no, a jaki jest warunek na to by była rosnąca?
30 wrz 17:40
5-latek: Przeksztalc z postaci ogolnej Ax+By+c=0 na postac kierunkowa y=ax+b , potem a>0
chyba nie popsulem zabawy?
30 wrz 17:47
ania: i tak nie rozumiem
30 wrz 17:55
ania: mógłby ktoś rozwiązac?
30 wrz 17:56
ania: już wiem, sama na to wpadłam, nic nie trzeba zamiec do żadnej postaci kierunkowej
30 wrz 17:58
matyk: ale współczynnik kierunkowy nie wynosi m+5
30 wrz 18:00
ania: m+5>0 i ot taka filozofia
30 wrz 18:09
30 wrz 18:12
30 wrz 18:15