Usuń niewymierść z mianownika z uzyciem wzorów skróconego mnozenenia na sześcian
zaćmiona : Zupełnie nie rozumiem tego oglądałam już tutaj zadnia ale dalej nie zrozumiałam skąd to się
bierze.. Nasza pani nie potrafiła wytłumaczyć tylko sama robiła przykład na tablicy przez
całą lekcje.... Moze mi to ktoś jakoś wyjaśnić bo tego nie ogarniam.
niebieski
jeśli jest coś takiego
30 wrz 16:38
Saizou : | 1 | |
| w sensie z takiego wyrażenia? |
| 23√2+1 | |
30 wrz 16:40
matyk: co oznacza 3p2?
30 wrz 16:41
Grzech667: a2+2ab+b2=(a+b)2
a2−2ab+b2=(a−b)2
(a−b)(a2+ab+b2)=a3−b3
(a+b)(a2−ab+b2)=a3+b3
30 wrz 16:45
zaćmiona : przepraszam
| 1 | | 3√4−3√2+1 | |
| * |
| |
| 2 3√2 +1 | | 3√4−3√2+1 | |
no i ska się bierze ta druga częśc? nie mam zielonego pojecia o tym... Niby tam są zastosowane
jakies wzory skróconego mnoeżnia ale nie wiem zupełnie jakie i w jaki sposób są one
zastosowane
30 wrz 16:45
zaćmiona : bez tej pierwszej dwójki w mianowniku jest sam 3√2
30 wrz 16:47
Grzech667: już tłumaczę
30 wrz 16:47
matyk: uzupełniamy wzór na sześcian, który podał Grzech667
30 wrz 16:50
zaćmiona : a czyli: 3√2+1 to jest jest w tym wzorze (a+b)(a2−ab+b2)=a3+b3 (a+b) tak?
30 wrz 16:54
Mila:
Masz wzór:
a
3+b
3=(a+b)*(a
2−ab+b
2)
U ciebie
a=
3√2 i b=1
Chcesz otrzymać w mianowniku: a
3+b
3=(
3√2)
3+1
3=2+1=3
Mnożysz licznik i mianownik przez : (a
2−ab+b
2)=(
3√2)
2−
3√2*1+1
2=
3√4−
3√2+1
| 1 | | a2−ab+b2 | |
| * |
| = |
| a+b | | a2−ab+b2 | |
| | 1 | | 3√4−3√2+1 | |
= |
| * |
| = |
| | 3√2+1 | | 3√4−3√2+1 | |
| | 3√4−2√2+1 | |
= |
| = |
| | (3√2+1)*(3√4−3√2+1) | |
| | 3√4−3√2+1 | | 3√4−3√2+1 | |
= |
| = |
| |
| | 2+1 | | 3 | |
30 wrz 16:57
Grzech667: uznajmy, że 3√2=a,
a+1 zameinić na a3 +13
należy użyć odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia
w tym wypadku na sześcian,
(a+1)(a2−a+12)=a3+13=a3+1
30 wrz 16:57
zaćmiona : Ok to trochę już mi się rozjaśniło

Dziękuję bardzo

Może moglibyście podać jakiś przykład żebym sama go mogła zrobić? tylko taki
nie za trudny i potem sprawdzić czy dobrze to zrobiłam?
30 wrz 17:03
30 wrz 17:06
Mila:
Tam w przedostatniej linijce w liczniku mam literówkę. Ma być 3√4−3√2+1, pewnie sama
zauważyłas?
30 wrz 17:10
zaćmiona : | 2 | | 3√9+3√3+1 | | 2 3√9+3√3+1 | |
| * |
| = |
| = 3√9+3√3+1 |
| 3√3−1 | | 3√9+3√3+1 | | 2 | |
30 wrz 17:19
zaćmiona : powinien byc jeszcze nawias w liczniku ta dwójka jest jakby przed nawiasem
30 wrz 17:21
Mila:
Powinno być zapisane 2*(...).
No i zrozumiałas!
30 wrz 17:24
zaćmiona : Dobrze to zrobiłam?

Może ktoś sprawdzić
30 wrz 17:24
zaćmiona : No tak wiem

zapominałam o tym ale wyżej zapisał ale dobrze jest tak ?

W takim razie
super
Wszystkim bardzo dziękuje za pomoc! Dzięki wam to wreszcie ogarnęłam
30 wrz 17:26