Wykres
Równina: Teraz trochę inne zadanie

Jak naszkicować wykres funkcji g(x)=x+1−|x+1|?
czyli
1.|x+1|
2.−|x+1|
3.−|x+1|+x+1 (jak to narysować

)
30 wrz 16:30
matyk: Tego w ten sposób nie narysujesz. Wykorzystaj definicję wartości bezwzględnej.
30 wrz 16:31
Saizou : musisz rozpatrzeć przypadki gdy x<−1 i x≥−1
30 wrz 16:34
Równina: czyli:
dla x≥0 g(x)=0
dla x<0 g(x)=2x+2
wystarczy tak zapisać
30 wrz 16:34
Piotr 10: Najlepiej zająć się wpierw wyrażeniem z wartością bezwględną:
Ix+1I=0
x=−1
g(x)=x+1 − (−x−1) dla x <−1
lub
g(x)=x+1−(x+1) dla x≥−1
30 wrz 16:34
Równina: tak, x≥−1 i x<−1
30 wrz 16:34
Saizou : tak
30 wrz 16:35
matyk: Nie. to jest źle. Zobacz jakie wyrażenie masz pod modułem.
x+1 dla x≥−1
|x+1|=
−x−1 dla x<−1
30 wrz 16:36
Równina:
g(x)=0 dla x≥−1
g(x)=2x+2 dla x<−1
30 wrz 16:38
matyk: bardziej elegancko jest użyć klamry i określić przedziały
30 wrz 16:40
Równina: w zeszycie mam klamrę, ale tu już mi się nie chciało pisać
30 wrz 16:41
PW: Lepiej zrozumieć odrywając się od szczegółów:
− najpierw ile to jest
a−|a|.
| | ⎧ | 0 gdy a≥0 | |
| a−|a| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2a gdy a<0 | |
U nas a=x+1.
30 wrz 16:42
Równina: PW, dziękuję
30 wrz 16:48
liquid: Chyba widać coraz częściej na forach już nowy program po reformach. Jesteś może w klasie 1−2 LO
na profilu ścisłym ?
30 wrz 16:53
Równina: w 3 klasie, stara reforma, ale książka chyba do nowej
30 wrz 17:22
Równina: kolejne:
dana była funkcja f(x)=x−|x|
f) g(x)=f(|x|)
czy można tak zapisać:
f(|x|)=|x|−|x|=0, więc g(x)=0
30 wrz 17:25
Równina: czy trzeba jakoś podwoić tą wartość bezwzględną?
30 wrz 17:26
Równina: liquid wydanie 2013 książki
30 wrz 17:27
matyk: Teoretycznie tak

Masz dobrze.
30 wrz 17:28
PW: Formalnie tak, podwoić − i za chwilę napisać, że
||x|| = |x| (bo |x|≥0)
30 wrz 17:29
Równina: ok, no i naszkicować muszę

Dziękuję
30 wrz 17:33