Miejsce zerowe
Równina: Zad. − proszę o pomoc

Jakie jest miejsce zerowe funkcji f(x)=
√3−x−3
√x+1?
Jak się rozwiązuję takie zadania?
30 wrz 15:51
Piotr 10: Wpierw dziedzina, potem masz f(x)=0 , czyli przenieś jedno na lewa stronę i podnieść
obustronnie do kwadratu, gdyż obie strony będą dodatnie
30 wrz 15:57
Saizou : założenia
3−x≥0 i x+1≥0
x≤3 i x≥−1
D:x∊<−1:3>
mamy obliczyć
√3−x−3
√x+1=0
√3−x=3
√x+1 /
2 bo L i P są nieujemne
3−x=9(x+1)
3−x=9x+9
10x=−6
30 wrz 15:58
Równina: ok, dziedzinę miałam, tylko miejsca zerowe

rozumiem, ja 3 nie podnosiłam do kwadratu

Dziękuję wam
30 wrz 16:02
Równina: a taki przykład:
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| − |
| |
| | √x2−4√2x+8 | | 2√2 | |
też mogę podnieść do kwadratu?
30 wrz 16:08
matyk: tak.
30 wrz 16:09
Równina: ok
30 wrz 16:10
Saizou : ale warto najpierw zobaczyć że
√x2−4√2x+8=√(x−2√2)2=lx−2√2l
30 wrz 16:13