oblicz granicę
Tomek: Oblicz granicę
| | 2x2+4x−6 | |
a) lim = |
| = |
| | x3+27 | |
x−>−3
| | x3−2x2−4x+18 | |
b) lim = |
| = |
| | x4−8x2+16 | |
x−>2
x−>4
| | 8x3+27 | |
d) lim = |
| = |
| | 2x2+x−3 | |
30 wrz 15:32
Tomek: pomoże ktoś?
30 wrz 15:58
Grzech667: a potrzebujesz to teraz?
30 wrz 16:00
Tomek: no do końca dnia bym potrzebował
30 wrz 16:03
Mila:
a)
| | 2x2+4x−6 | |
lim x→(−3) |
| = rozkladasz licznik i mianownik na iloczyny |
| | x3+27 | |
| | 2*(x+3)*(x−1) | |
=lim x→(−3) |
| = |
| | (x+3)*(x2−3x+9) | |
| | 2*(x−1) | | 2*(−4) | | −8 | |
=limx→(−3) |
| = |
| = |
| |
| | (x2−3x+9) | | 9+9+9 | | 27 | |
Pozostałe podobnie.
30 wrz 16:04
matyk: w a) rozłóż licznik i mianownik na czynniki. Może coś już to da.
30 wrz 16:04
matyk: Mila uprzedziłaś mnie
30 wrz 16:04
Mila:

mam nadzieję, że to pomoże
Tomkowi
30 wrz 16:05
Grzech667: jak dasz mi od 0,5−1h czasu to przerobie ten dział i jeżeli nikt tego nie zrobi to ci pomogę.
Teraz domyślam się, że w przykładzie
a) wartość w mianowniku dąży do zera zatem, no i teraz nie wiem
30 wrz 16:07
Tomek: w przykładzie d) wychodzi mi coś takiego :
| (2x+3)(4x2−6x+9) | |
| |
| 2(x+1)(x+3/2) | |
i jak to teraz skrócić? czy może coś źle policzyłem?
30 wrz 16:07
30 wrz 16:09
Tomek: dzięki wielkie
30 wrz 16:10
matyk: Grzech667, ty jesteś komputer czy jak?

W pół godziny nauczysz się granic?
30 wrz 16:11
Tomek: w przykładzie b) natomiast nie mam zielonego pojęcia jak to rozłożyć
30 wrz 16:13
PW: @matyk : Zdolną mamy młodzież.
30 wrz 16:17
Mila:
Zostawiam temat, bo nas za dużo.
30 wrz 16:20
matyk: W b) w mianowniku zrób podstawienie x2=t
30 wrz 16:26
Mila:
Rozwiązałeś?
30 wrz 16:42
Grzech667: miałem już jakiś kontakt z granicami, poza tym wystarczy umieć wykonać kilka rachunków,
i po dziale na wielomianach potrafi się wykonać większość prostych zadań
30 wrz 17:02
Aga1.: @Tomek nie powinno być znaku = między lim, a funkcją.
b) mianownik x4−8x2+16=(x2−4)2=[(x−2)(x+2)]2=(x−2)2(x+2)2
30 wrz 17:13